Laatste nieuws

Duurzame opschaling zeewierboerderijen wordt mogelijk met Eco-Anker

10/10/2019 - Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, klinkt het startschot voor een nieuwe samenwerking voor duurzame opschaling van zeewierboerderijen met natuurversterkende ankers. Opschaling van zeewierboerderijen is nodig om aan de hoge verwachtingen van zeewier te voldoen, duurzame opschaling is daarbij een voorwaarde om de zee te versterken. Met steun van de AFAS Foundation zet Stichting Noordzeeboerderij hier een volgende stap in door het verankeringssysteem voor zeewierboeren te verduurzamen.

Maakt zeewier meststoffen in de tuinbouw overbodig?

03/10/2019 - Nog niet iedereen weet het misschien: zeewier is één van de meest gebruikte biostimulanten in land-en tuinbouw. Met een marktaandeel van ongeveer eenderde is zeewier tevens een van de grootste spelers. Ervaring en onderzoek laten zien dat zeewier een gunstige invloed heeft op planten en voldoet aan de recent gedefineerde EU wetgeving van biostimulanten. Gelet op de discussie rondom het gebruik van mest en meststoffen en de maatschappelijke wens om reductie hiervan, zou zeewier een rol kunnen gaan spelen in de tuinbouw. Daarom onderzoekt het Europese project Bio4Safe de potentie van zeewier in de tuinbouw. Een recente partnermeeting liet de eerste resultaten van het onderzoek zien.

Een grote leegte

24/09/2019 - Met grote verbijstering en verdriet hebben we vernomen dat John van Leeuwen, CEO van Seaweed Harvest Holland, zaterdag 14 september tijdens een tragisch ongeval bij de Schelphoek om het leven is gekomen. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van John.

Life Cycle Analysis van zeewier voor voedsel: een uniek inzicht in eco-footprint

13/08/2019 - De voedselsector is de grootste industriële sector wereldwijd en gebruikt ook de meeste energie in vergelijk met andere sectoren. Gelet op de groei van de wereldbevolking en de toename van het aantal calorieën dat mensen gemiddeld nuttigen, zal de voedselsector nog meer groeien in omvang. Dat geldt ook voor het energieverbruik en de druk op natuurgebieden om in landbouwgebieden te veranderen en aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Het “verbeteren van voedselproductie- en consumptiesystemen is dan ook de basis voor duurzame ontwikkeling van zowel ecologische als socio-economische perspectieven” (Notarnicola et al., 2017, p.  399).

Gezocht: Stagiair Community en Food

27/06/2019 - Ben jij wo- of hbo student met interesse in duurzaamheid, innovatie en voeding? Op zoek naar een stage bij een impactgedreven en dynamische organisatie? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Gezocht: Stagiair Zeewiercommunicatie

26/06/2019 - Ben jij een wo- of hbo-student communicatie? En ben jij op zoek naar een stage bij een dynamische, jonge organisatie met duurzame doelen en een ‘drive for impact’? Reageer dan op de vacature ‘Stage: Zeewiercommunicatie’ bij Stichting Noordzeeboerderij! 

Zeewierproject “ValgOrize” gelanceerd: voor het eerst antwoorden over smaakprofiel van zeewier

17/05/2019 - Met een totaal project budget van €5.7 miljoen, verdeeld over 3 jaar en 12 partijen uit 4 landen heeft de EU besloten dit onderzoek te subsidiëren. Nederland is met 5 partijen goed vertegenwoordigd: het NIOZ, HZ University of Applied Sciences, Zeewaar B.V., Saline Farming B.V., en Stichting Noordzeeboerderij. Voor het eerst wordt er door de EU en de betrokken partijen een dermate hoog bedrag ingezet achter onderzoek naar de toepassing van zeewier als voeding. 

Zeewier voor veevoeder

03/05/2019 - Seaweed for feed? Yes. Seaweed has many potential uses as an additive in livestock feed, ranging from methane reduction to improved nutrient uptake and less need for antibiotics. Alongside differing in habitat, growth rate and pigmentation, the range of seaweed species also contain different compounds, varying their effectiveness as additives in feed. All of these factors must be taken into account before substantial action can be taken.

ValgOrize-project gelanceerd: Onderzoek naar de valorisatie van zeewier en microalgen als voedsel vo

04/04/2019 - Hoe kunnen we op een duurzame manier zeewier en microalgen kweken die geschikt zijn voor voedseltoepassingen op de Europese markt? Dat wil zeggen: met consistente kwaliteit en een aantrekkelijk smakenpallet. Op die vraag willen 12 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië in het nieuwe Interreg-2 zeeën project ValgOrize een antwoord formuleren. ILVO coördineert. 

Zeewierinstallatie op zee overvaren

01/03/2019 - Afgelopen woensdag werd de Noordzeeboerderij door de Kustwacht geattendeerd op het feit dat een schip door dit gebied was gevaren. Het offshore innovatie lab is niet toegankelijk voor scheepvaart en is daartoe afgezet met vaarwegmarkering van Rijkswaterstaat en zodanig aangegeven op de laatste digitale kaarten. Ondanks deze markeringen is afgelopen woensdag dwars door de pilotinstallatie heengevaren, deze is daardoor zwaar beschadigd en zijn er meerdere teeltlijnen met zeewieren afgescheurd.