Laatste nieuws

Op naar Parijs! Voor Europese normen voor algen

12/02/2020 - Croissants, Eiffeltoren en algen? Ja! Deze week waren we in Parijs voor het bespreken van toekomstige Europese normen voor algen en algenproducten. Onderzoekers, ondernemers en andere belanghebbenden kwamen bijeen om de inhoud van verschillende technische rapporten en toekomstige Europese normen voor algen (producten) te bespreken. We zijn actief in een van de werkgroepen omdat we het waardevol vinden om de (Nederlandse) zeewiersector te vertegenwoordigen.

Zeewier bij HAS Food Experience

11/02/2020 - Verpakkingsmateriaal gemaakt van koeienmest, pannenkoeken voor kinderen gevuld met groenten, voedingsproducten op basis van de bijbel en... zeewier natuurlijk! Vorige week bezocht onze collega Mila de HAS Food Experience in Den Bosch, waar afstudeerders van de studie Food Design hun afstudeerproject presenteerden.

Eerste IMTA-pilot op de Noordzee

07/02/2020 - Ready? Set. Go! De eerste mosselmodule watertrappelt sinds gisteren in het North Sea Innovation Lab. Datzelfde water wordt, ook sinds gisteren, doorgemeten met onze gloednieuwe NSIL Meetboei. Rond het middaguur vertrokken we naar het North Innovation Lab om de NSIL Meetboei en de mosselmodule te installeren.

Komende events Zeewierplatform community

30/01/2020 - Allereerst: iedereen die meedeed aan het tevredenheidsonderzoek van het Zeewierplatform: bedankt! We hebben jullie input gelezen en verzameld. En: we gingen er mee aan de slag. Een van de aanpassingen die we dit jaar voorstellen is een nieuwe frequentie en timing van onze Zeewierplatform bijeenkomsten, zoals de workshop en de werkgroepen. Een experiment waarbij we hopen beter aan jullie behoeften te voldoen!

Werkgroep Cultivatie: op naar een duurzame polycultuur!

29/01/2020 - Om ons te kunnen onderscheiden van anderen, zetten we er op in om koploper te zijn in zeewieruitgangsmaterialen. Daarom faciliteren we zeewierboeren en -onderzoekers binnen het Zeewierplatform, in de ontwikkeling van hoogwaardige zeewieruitgangsmaterialen en veerkrachtige teelsystemen. Daarom initieerden wij de Werkgroep Cultivatie, waarin leden van het Zeewierplatform de krachten kunnen bundelen op dit gebied. In 2019 startte de werkgroep met aandacht voor de uitwisseling van technologische expertise en zaken rondom wet- en regelgeving.

Milieu-impact analyse van zeewier voedselprodcuten

27/01/2020 - Om de ecologische voetafdruk van de samenleving te verkleinen, groeit de aandacht bij bedrijven, overheden en consumenten naar een meer plantaardig voedingspatroon. Om een bijdrage aan deze verschuiving te leveren, zijn wij als Stichting betrokken bij een nieuw project om de milieu-impact van zeewier voor voedselproducten te kwantificeren. Zeewier is een duurzaam, eiwitrijk gewas met een zilte smaak. Die kenmerken geven zeewier een interessante (en smakelijke) rol in die verschuiving. Maar wat is precies de voetafdruk van zeewier? Wat kunnen we zeggen over de milieu-impact van zeewier in voedingsproducten?

Vacature: Zeewier Communicatie Held(in) GESLOTEN

23/01/2020 - Bouw jij graag mee aan klimaatoplossingen, heb je affiniteit met groene, pionierende sectoren en ben jij op zoek naar een nieuwe communicatie-uitdaging? Dan hebben wij de plek voor jou! Wij zijn Stichting Noordzeeboerderij. Wij werken, als non-profit organisatie, aan het versnellen en versterken van de Nederlandse zeewiersector.

Stage: Community en Communicatie

23/01/2020 - Ben jij een WO- of HBO-student met interesse in duurzaamheid, innovatie en communicatie? En ben jij op zoek naar een stage bij een impact gedreven organisatie? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wij zijn Stichting Noordzeeboerderij. Wij werken, als non-profit organisatie, aan het versnellen en versterken van de Nederlandse zeewiersector.

Eerste zeiltocht met Sea Rangers Service & Vriezoo BV

22/01/2020 - De eerste offshore ROV-test in ons North Sea Innovation Lab is een feit! Samen met Sea Ranger Service en het ROV-team van Vriezoo BV vaarden we met zeilschip Fastastiko naar ons offshore-lab. Dankzij die Remote Operated Vehicle - zoals je ze uit de intro van de film Titanic kent - konden we onze wieren bekijken zonder ook maar één voet over boord te zetten. Dat klinkt misschien luxe, maar het gaat om het grote geheel: deze ROV’s kunnen een geweldig hulpmiddel zijn voor het op afstand monitoring van toekomstige zeeboerderijen. Zo hoeft de zeeboer in de toekomst niet de hele tijd op en neer moet varen om te weten hoe het met zijn/haar gewas gaat. Met een druk op de knop (of blik op het scherm in dit geval) ziet de boer precies hoe het wier erbij zwiert.

Normontwikkeling voor algen - een update

20/01/2020 - Europa werkt aan wetgeving voor 'novel foods'. Het gebruik van algen in producten is nog relatief nieuw en wordt daarom gezien als onderdeel van wetgeving voor nieuwe voedselproducten. Om deze Europese wetgeving vorm te geven zijn verschillende nationale werkgroepen opgesteld, waaronder ook een Nederlandse werkgroep. Deze wetgeving bepaalt hoe we in de toekomst met algen (voedsel)producten omgaan. Best belangrijk dus om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van deze wetgeving en voorop te blijven lopen in ontwikkelingen voor de Nederlandse zeewiersector.