Laatste nieuws

Haal meer uit je windpark!

06/05/2020 - Eef Brouwers werkt bij de Noordzeeboerderij als manager Farming & Technology. In dit artikel in WindNieuws, het onafhankelijke blad over windenergie, gaat hij in op de nieuwe kansen die windparken bieden voor het ontplooien van nieuwe activiteiten: medegebruik, ofwel 'multi-use'.

De Rijke Noordzee: nieuwe gebruiker op het North Sea Innovation Lab

06/05/2020 - Ons North Sea Innovation Lab verwelkomt een nieuwe gebruiker: De Rijke Noordzee! De Rijke Noordzee richt zich op natuurherstel in windparken op zee. Door het testen en monitoren van verschillende prototypes op verschillende testlocaties, waaronder op ons North Sea Innovation lab, kan de aanpak van natuurherstel steeds verbeterd worden. We zijn erg enthousiast over deze samenwerking, aangezien natuurherstel in windparken een belangrijk onderdeel is van natuur-inclusieve multi-use zeeboerderijen.

Corona impact op Zeewiersector: Update 2

26/03/2020 - Door de recente maatregelen die zijn genomen door de overheid om de Coronauitbraak in de maatschappij te limiteren, neemt helaas de impact op de zeewiersector verder toe. Zorg ervoor dat je je organisatie /onderneming voorbereid op de komende periode om het hoofd boven water te houden. Onderstaande links kunnen daarbij helpen; het zijn de meest recente en relevante artikelen op een rij rondom ondernemen in tijden van Corona. 

Corona-implicaties voor de zeewiersector

19/03/2020 - De corona-uitbraak domineert het nieuws en niet zonder reden. Het kan ons als individuen, onze naasten en onze bedrijven beïnvloeden. Er komt een enorme hoeveelheid informatie op ons af en het lijkt constant te veranderen. Om duidelijkheid in de chaos te scheppen, geven we een eerste overzicht van hoe de huidige situatie onze sector zou kunnen beïnvloeden. Op dit moment richten we ons op bedrijfscontinuïteit en op de evenementen binnen het Zeewierplatform.

Binnenkort: zeewier monstername protocol

05/03/2020 - Een protocol voor zeewier monstername is bijna klaar: een mijlpaal voor het project Food Safety Pilot! De pilot Voedselveiligheid voor zeewier wordt uitgevoerd door Wageningen Food Safety Research in samenwerking met St. Noordzeeboerderij, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Natuurinclusieve zeewierteelt te gast bij toekomstige windparken op zee

13/02/2020 - Een nieuwe samenwerking tussen de offshore windindustrie en natuurinclusieve zeewierteelt zet een concrete stap richting het realiseren van Multi-use zeeboerderijen. Ørsted en Stichting Noordzeeboerderij ondertekenden een intentieverklaring waarin beide partijen aangeven samen toe te willen werken naar ‘ankersystemen in combinatie met natuurontwikkeling binnen multi-use systemen'.

Op naar Parijs! Voor Europese normen voor algen

12/02/2020 - Croissants, Eiffeltoren en algen? Ja! Deze week waren we in Parijs voor het bespreken van toekomstige Europese normen voor algen en algenproducten. Onderzoekers, ondernemers en andere belanghebbenden kwamen bijeen om de inhoud van verschillende technische rapporten en toekomstige Europese normen voor algen (producten) te bespreken. We zijn actief in een van de werkgroepen omdat we het waardevol vinden om de (Nederlandse) zeewiersector te vertegenwoordigen.

Zeewier bij HAS Food Experience

11/02/2020 - Verpakkingsmateriaal gemaakt van koeienmest, pannenkoeken voor kinderen gevuld met groenten, voedingsproducten op basis van de bijbel en... zeewier natuurlijk! Vorige week bezocht onze collega Mila de HAS Food Experience in Den Bosch, waar afstudeerders van de studie Food Design hun afstudeerproject presenteerden.

Eerste IMTA-pilot op de Noordzee

07/02/2020 - Ready? Set. Go! De eerste mosselmodule watertrappelt sinds gisteren in het North Sea Innovation Lab. Datzelfde water wordt, ook sinds gisteren, doorgemeten met onze gloednieuwe NSIL Meetboei. Rond het middaguur vertrokken we naar het North Innovation Lab om de NSIL Meetboei en de mosselmodule te installeren.

Komende events Zeewierplatform community

30/01/2020 - Allereerst: iedereen die meedeed aan het tevredenheidsonderzoek van het Zeewierplatform: bedankt! We hebben jullie input gelezen en verzameld. En: we gingen er mee aan de slag. Een van de aanpassingen die we dit jaar voorstellen is een nieuwe frequentie en timing van onze Zeewierplatform bijeenkomsten, zoals de workshop en de werkgroepen. Een experiment waarbij we hopen beter aan jullie behoeften te voldoen!