Nieuws

Meer dan 100 kilo zeewier geoogst van innovatieve SMAC-module

Stichting Noordzeeboerderij heeft op 2 mei de eerste gemechaniseerde zeewieroogst uitgevoerd samen met Royal IHC en de Rijksrederij op Proefboerderij Scheveningen.

Medio april werd de Spoetnik al geoogst voor het event 'Buitengewoon Zeewier' met Staatssecretaris Martijn van Dam. In mei was de SMAC module aan de beurt. De innovatieve oogst is onderdeel van het demonstratieproject ‘Zeewier voor Scheveningen’ en is een succesvolle stap naar duurzame zeewierteelt op zee. De proef omvat de gehele waardeketen van zeewier; van zeewierzaadje tot -salade

 

De 80 meter lange zeewierlijn van de SMAC is in twee delen geoogst. Een helft voor 100% en de tweede helft voor 70%. De 30% procent van het wier dat achterbleef op de lijnen is weer in het water gelaten om te zien wof het zeewier in de warmere zomermaanden doorgroeit. De wieren hadden een lengte van zo'n anderhalve meter. In totaal is meer dan 100 kilo zeewier geoogst. We zijn hierover positief verrast. 

Het geoogste zeewier is gewassen, gecentrifugeerd, ingepakt, vacuüm getrokken en vervolgens ingevroren. Allemaal aan boord van het schip de MS Rotterdam. Het suikerwier wordt beschikbaar gesteld aan het bedrijfsleven en kennisinstellingen die lid zijn van het zeewierplatform. 

De oogst wordt opgevolgd door een zomerproef met doorgroei van suikerwier en mosselzaadlijnen. Ook verkent de stichting mogelijkheden om een grotere demonstratie uit te voeren bij een windpark.

Van Swam: “Zeewier is een duurzame voedsel- en grondstofbron. Met succesvolle demonstraties en het groeiende Zeewierplatform versnellen we ontwikkelingen in deze veelbelovende sector. Nederland wordt hiermee koploper op het gebied van veredeling, teelt, techniek en verwerking, met de Noordzee als proeftuin.”

Meer dan 15 organisaties zijn bij het initiatief betrokken waaronder Rederij Groen, Rederij Vrolijk, Royal IHC, Van der Zwan&Zn en Schuttelaar&Partners. Gemeente Den Haag en het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag ondersteunen het project financieel.

‹ Naar het nieuwsoverzicht