Life Cycle Analysis van zeewier voor voedsel: een uniek inzicht in eco-footprint

De voedselsector is de grootste industriële sector wereldwijd en gebruikt ook de meeste energie in vergelijk met andere sectoren. Gelet op de groei van de wereldbevolking en de toename van het aantal calorieën dat mensen gemiddeld nuttigen, zal de voedselsector nog meer groeien in omvang. Dat geldt ook voor het energieverbruik en de druk op natuurgebieden om in landbouwgebieden te veranderen en aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Het “verbeteren van voedselproductie- en consumptiesystemen is dan ook de basis voor duurzame ontwikkeling van zowel ecologische als socio-economische perspectieven” (Notarnicola et al., 2017, p.  399).

Een recente Life Cycle Analysis onderzoek - dat de ecologische impact van een voedselproduct van kop tot staart onderzoekt -  laat zien dat de negatieve effecten van voedselingrediënten die afkomstig zijn van conventionele landbouwsystemen, zoals tarwe, deels teniet kunnen worden gedaan indien het ingrediënt wordt vervangen door zeewier (als ingrediënt). Zowel het watergebruik, energiegebruik en de Global Warming Potential (GWP) van een zeewier ingrediënt ten opzichten van tarwe bloem zijn significant lager, variërend van een factor 2,9 tot 13,7.
Het is de eerste LCA onderzoek dat zeewieringrediënten met conventionele ingrediënten vergelijkt en laat zien dat zeewier in vergelijk met andere ingrediënten een lage ‘footprint’ heeft. Meer onderzoek is nodig om hier verdere uitspraken over te doen.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Lees het Engelse artikel over het onderzoek hier, of log in op My Seaweed om het gehele onderzoeksrapport te lezen.