Normontwikkeling voor algen - een update

Europa werkt aan wetgeving voor 'novel foods'. Het gebruik van algen in producten is nog relatief nieuw en wordt daarom gezien als onderdeel van wetgeving voor nieuwe voedselproducten. Om deze Europese wetgeving vorm te geven zijn verschillende nationale werkgroepen opgesteld, waaronder ook een Nederlandse werkgroep. Deze wetgeving bepaalt hoe we in de toekomst met algen (voedsel)producten omgaan. Best belangrijk dus om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van deze wetgeving en voorop te blijven lopen in ontwikkelingen voor de Nederlandse zeewiersector.

In juni 2019 werd de eerste norm voor algen gepresenteerd. Sindsdien zijn we heel wat stappen in het proces verder. Wat is er in de tussentijd gebeurt? En wat voor belang hebben die stappen voor de zeewiersector? De NEN interviewde onze collega Marlies en Tim Lemeer (Barentz Animal Nutrition) rondom de normontwikkelingen: de kansen en uitdagingen ervan.

Een van de grote uitdagingen van deze normontwikkeling is dat zij specifiek, maar niet te strikt moet zijn. Specifiek, omdat de algenfamilie ten eerste bestaat uit micro- én macro-algen. Daarbinnen omvat zeewier bijvoorbeeld (een macro-alg) weer duizenden soorten die allen net iets anders in elkaar steken. Je kunt het vergelijken met 'groente' dat varieert van komkommer tot paprika. "Het is dus belangrijk om niet een complete groep in één norm te willen vatten" zegt Tim in het interview. 

Lees het hele interview op de site van de NEN.