Eerste zeiltocht met Sea Rangers Service & Vriezoo BV

De eerste offshore ROV-test in ons North Sea Innovation Lab is een feit! Samen met Sea Ranger Service en het ROV-team van Vriezoo BV vaarden we met zeilschip Fastastiko naar ons offshore-lab. Dankzij die Remote Operated Vehicle - zoals je ze uit de intro van de film Titanic kent - konden we onze wieren bekijken zonder ook maar één voet over boord te zetten. Dat klinkt misschien luxe, maar het gaat om een groter doel: deze ROV’s kunnen een geweldig hulpmiddel zijn voor het op afstand monitoring van toekomstige zeeboerderijen. Zo hoeft de zeeboer in de toekomst niet de hele tijd op en neer moet varen om te weten hoe het met zijn/haar gewas gaat. Met een druk op de knop (of blik op het scherm in dit geval) ziet de boer precies hoe het wier erbij zwiert.

De technologie van ROV is er al langer, maar was tot nu toe niet getest voor een onderwater zeewierinspectie. Sterker nog: het was nog nooit getest vanaf een zeilschip. Deze eerste test met Searangers & Vriezoo was dus een memorabel moment! Afgezien van wat kleine uitdagingen zoals het navigeren met de toegenomen stroming, was de test een succes: we zagen onze onderwaterkwekerij-module goed op het scherm en konden zien dat het teeltconcept goed erbij lag. Ook het tewaterlating van de RVO was vanaf het zeilschip geen probleem. Test geslaagd!

Deze test is ook een geweldige volgende stap in onze samenwerking met de Sea Rangers Service. Vorig jaar zijn wij met een partnerschap met deze gelijkgestemden aangegaan. Met een drive voor sociale en natuurimpact, bieden Sea Rangers hulp bij beheer van beschermde gebieden op zee, het uitvoeren van zeeonderzoek en offshore monitoring in de blauwe economie. Als Stichting zijn wij benieuwd naar de (toekomstige) mogelijkheden van het monitoren en inspecteren van zeeboerderijen met een zeilschip en rangers; wat zijn de mogelijkheden voor de zeewier- en multi-use sector? Op basis van de uitkomsten van vandaag, zien wij het rooskleurig tegemoet!

Voor meer informatie over het project, neem contact op met Zinzi via zinzi@noordzeeboerderij.nl; voor meer informatie over de Sea Ranger Service, bezoek je de ranger website.