Milieu-impact analyse van zeewier voedselprodcuten

Om de ecologische voetafdruk van de samenleving te verkleinen, groeit de aandacht bij bedrijven, overheden en consumenten naar een meer plantaardig voedingspatroon. Om een bijdrage aan deze verschuiving te leveren, zijn wij als Stichting betrokken bij een nieuw project om de milieu-impact van zeewier voor voedselproducten te kwantificeren. Zeewier is een duurzaam, eiwitrijk gewas met een zilte smaak. Die kenmerken geven zeewier een interessante (en smakelijke) rol in die verschuiving. Maar wat is precies de voetafdruk van zeewier? Wat kunnen we zeggen over de milieu-impact van zeewier in voedingsproducten?

Om deze vragen te beantwoorden verzamelen wij, samen met zeewierondernemers uit de Zeewier Platform community, data over dit onderwerp. De data-analyse richt zich op de huidige en toekomstige productie van zeewier voor voedsel en op (bijna) alle segmenten van de waardeketen. De methode is ook wel bekend als Life Cycle Analyse (LCA). Een belangrijk aspect van dit onderzoek is ook de voedingswaarde van zeewier in voedingsproducten. Zo proberen we een zo volledig mogelijk inzicht te bieden in de milieueffecten die zeewier kan spelen in (toekomstige) voedingspatronen.

Het is voor het eerst dat directe, praktische data uit de sector wordt gebruikt voor dit soort analyses. Met deze aanpak willen we waardevolle informatie creëren (en delen) voor de hele zeewiersector om een ​​veilige, duurzame en toereikende (Nederlandse) zeewiersector op te bouwen! We werken samen met projectpartners Wageningen University, Wageningen Economic Research en Blonck-consultants; het project wordt gedeeltelijk gefinancierd uit het ProSeaweed programma. Eerste resultaten worden medio juni verwacht.

Opmerking: In deze fase van het project zijn we nog op zoek naar functionele zeewiervoedingsmiddelen die in de analyse moeten worden opgenomen! Bijvoorbeeld zeewier-eiwitpoeder. Als je suggesties hebt voor dit type product, neem contact op met Mila via mila@noordzeeboerderij.nl

Voor meer informatie, bezoek de projectpagina.