Werkgroep Cultivatie: op naar een duurzame polycultuur!

Om als sector onderscheidend te zijn, zetten we ons in om koploper te zijn in zeewieruitgangsmaterialen. Want: des te beter het startmateriaal, des te sneller we commercieel gezonde zeeboerderijen hebben liggen! Daarom faciliteren we zeewierboeren en -onderzoekers binnen het Zeewierplatform in de ontwikkeling van hoogwaardige zeewieruitgangsmaterialen en veerkrachtige teeltsystemen. Vanuit die gedachte initieerden wij de Werkgroep Cultivatie, waarin leden van het Zeewierplatform krachten bundelen op dit gebied. In 2019 startte de werkgroep met aandacht voor zowel technologische expertise als zaken rondom wet- en regelgeving.

Tijdens de meest recente vergadering, op 8 januari van dit jaar, heeft de groep een duidelijke richting vastgesteld. Zo streeft de werkgroep naar de beschikbaarheid van voldoende hoogwaardig zeewieruitgangsmateriaal. Ook willen zij de kennis over uitgangsmaterialen uitbreiden en de zeewierkwaliteiten verbeteren: m.a.w. meer opbrengst met dezelfde (of lagere) hoeveelheden. Tot slot wil de groep dit op een ecologisch verantwoorde manier doen, zodat de ontwikkelingen in de zeewiersector duurzame ontwikkelingen zijn die onze ecosystemen en oceanen versterken. Dat hoort ook een overzicht van geschikte zeewiersoorten bij.

Andere leden van de Zeewierplatform community zijn van harte welkom uit om deel te nemen aan deze werkgroep en de ontwikkelingen op gebied van Cultivatie te versnellen. Heb je een sterke affiniteit met het maken of verbeteren van zeewieruitgangsmaterialen? Of heb je vanuit zeewierteelt interesse om aan te haken? Dan ben je van harte welkom bij de Werkgroep Cultivatie. De eerste bijeenkomst is 13 februari. De beste startmaterialen voor een zeewierboerderij begint hier.

De volgende bijeenkomst is op 13 februari 2020.
Meer info of aansluiten? Neem contact op met Jasper via jasper@noordzeeboerderij.nl