De Rijke Noordzee: nieuwe gebruiker op het North Sea Innovation Lab

Ons North Sea Innovation Lab verwelkomt een nieuwe gebruiker: De Rijke Noordzee! De Rijke Noordzee richt zich op natuurherstel in windparken op zee. Door het testen en monitoren van verschillende prototypes op verschillende testlocaties, waaronder op ons North Sea Innovation lab, kan de aanpak van natuurherstel steeds verbeterd worden. We zijn erg enthousiast over deze samenwerking, aangezien natuurherstel in windparken een belangrijk onderdeel is van natuur-inclusieve multi-use zeeboerderijen.

Binnen het project De Rijke Noordzee worden levende riffen ontworpen die zijn bedoeld om de biodiversiteit binnen offshore windparken te versterken. Vroeger was 20% van de Noordzeebodem bedekt met natuurlijke riffen, zoals oesterbanken. Door menselijk handelen is dit echter gedaald tot nagenoeg 0%. Dit project wil die natuurlijke riffen en het zeeleven helpen herstellen. De offshore windparken die in de komende jaren gepland staan om te worden gebouwd, zijn daarvoor een uitgelezen kans.

Natuurherstel is een voorbeeld van multi-use, ofwel multifunctioneel gebruik, van een offshore windpark. En dat is precies waarom wij zo enthousiast zijn om samen te werken met De Rijke Noordzee. Net als de andere testlocaties kan ons offshore lab faciliteren in het vinden van antwoorden en zodoende helpen bij dit project. Als dit project slaagt, zijn we wéér een stap dichter bij het realiseren van de optimale multi-use zeeboerderij: synergie tussen natuur, voedselproductie en energieopwekking. Voorlopig duurt de samenwerking vier jaar, maar wie weet? Misschien telen wij straks wel zeewier op een van de andere testlocaties en blijven we samen bouwen aan multi-use zeeboerderijen!

Benieuwd naar dit project? Kijk voor meer informatie op: www.derijkenoordzee.nl

 

Beeld: Oscar Bos