ProSeaweed

Waar gaat het project over?

Dit is een nationaal onderzoeksprogramma (i.s.m. Wageningen Universiteit) die onderzoekt hoe Nederlands gecultiveerde zeewier gebruikt kan worden voor voedsel en veevoer. Het project omvat verschillende sub-projecten die bijdragen aan vragen rondom veiligheid, kwalitatief-hoogwaardige en duurzame zeewiercultivatie op de Noordzee.

Waarom is dit van belang?

De vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel en veevoer groeit enorm. Zeewier heeft zich gepositioneerd en bewezen als een van de meest duurzaam geteelde gewassen wereldwijd. Maar het meeste zeewier dat in Nederland aanwezig is, wordt nu nog geïmporteerd uit andere landen, wat de eco-footprint van dat zeewier vergroot. Om lokale productie op te schalen en daarmee de lokale economie te stimuleren, richt dit onderzoeksprogramma zich op het ontwikkelen van gezonde voedingsproducten, additieven en veevoer, gemaakt van Nederlands zeewier. De Nederlandse overheid van heeft Wageningen Universiteit opdracht gegeven om een Research & Development-programma op te zetten, die specifiek kijkt naar de toepassing van zeewier voor voedings- en veevoerdoeleinden. Zo draagt dit programma op termijn bij aan het verminderen van transport- en klimaatkosten van zeewierimport.

Wat zijn de doelstellingen?

  • Het selecteren en telen van hoge kwaliteit, inheemse Nederlands zeewiersoorten
  • Het ontwikkelen van een optimale cultivatiesystemen voor locaties in Nederland, om hoogwaardige Nederlandse zeewierproducten te ontwikkelen
  • Het ontwikkelen van multi-use, circulaire verwerkingssysteem van Nederlands zeewier om zo alle componenten van Nederlands zeewier optimaal te gebruiken en een zo hoog mogelijk economische waarde te creëren.
  • Het aantrekkelijker maken van zeewierproducten voor Nederlandse consumenten, maar ook het ontwikkelen van aantrekkelijke producten om zo de acceptatie van zeewier te vergroten
  • Het verkennen van de mogelijkheden voor de toepassing van hoge kwaliteit zeewier in Nederland. Denk hierbij aan de voedingswaarde, gezondheidstoepassingen (verminderen van antibiotica of farmaceutische toepassingen) en de cosmetische industrie

Wat doen wij in dit project?

Stichting Noordzeeboerderij vervult de rol van secretariaat in dit programma. Daarnaast werken we nauw samen met Wageningen Universiteit en betrekken we onze zeewier community om de onderzoeksuitkomsten te implementeren in de praktijk.

Wat zijn de resultaten?

De ontwikkeling van nieuwe kennis over zeewier op verschillende onderwerpen, deze kennis is o.a. te vinden op de ProSeaweed website en de documenten hieronder:

Dit project past binnen onze prioriteiten…

Productielocaties, Teelt & technologieën, Markten & toepassingen

Welke andere partijen zijn betrokken bij dit project?

Wageningen Universiteit, Olmix SA, Bio Atlantis Ltd., Vobra Special Petfoods, Hortimare, Omega Green, Microganic, Lambers-Seghers, Neovia, Palingkwekerij Koolen, De Heus Diervoeding, Skretting Aquaculture Research, Yama, Blue02, Bluegrass, Zeewaar, Control Union, Lab Associates

Financiering: €5 miljoen voor 4 jaren
Partners: 13 Nederlandse partners 
Periode: 04/ 2017 tot 04/ 2021.  
Contact: Koen 
Website: www.proseaweed.eu 

 

Photo: by Henrice Jansen (WMR)