ValgOrize  

Waar gaat het project over?

Het vaststellen van smaak-, textuur-, kleur- en aromaprofielen van verschillende Nederlandse zeewieren en microalgen. Zo proberen we geschikte voedseltoepassingen van Nederlands zeewier op basis van smaak.

Waarom is dit van belang?

Het eten van vlees heeft een grote negatieve impact op het klimaat. Vanwege die reden vindt er in toenemende mate een verschuiving plaats naar een plantaardiger eetpatroon. Daarbij groeit de wereldbevolking nog steeds en dus ook de vraag naar voedsel en ruimte om te verbouwen; wat er vaak niet in. Zeewier en microalgen kunnen hierin uitkomst bieden voor het (duurzaam) voeden van de groeiende wereldbevolking. Dat gebeurt ook al: de wereldwijde vraag naar zeewier groeit. Veel van dat zeewier komt echter uit Azië; lokale zeewierproductie zou een nog duurzamere methode zijn. Mits de consument open staat voor Nederlands gecultiveerd zeewier. Dat is nu nog niet zo. Om de consument te laten wennen aan lokale zeewieren, ontwikkelt het project ValgOrize smaak- en aromaprofielen van lokale zeewieren en microalgen die helpen bij de ontwikkeling van smaakvolle recepten en producten. Lokaal geproduceerd zeewier, als onderdeel van een plantaardiger dieet, voor een betere toekomst.

Wat zijn de doelstellingen?

  • Ontwikkelen van analytische methoden om de veiligheid, kwaliteit en (smaak)profielen van zeewier vast te stellen
  • Opstellen van een smaakpanel om smaakpalet te beschrijven
  • Ontwikkelen van interdisciplinair open-source platform, waar kennis en onderzoek wordt gedeeld 
  • Ontwikkelen van roadmap die weergeeft hoe op te schalen van pre-commercieel naar commerciële zeewierteelt

Wat doen wij in dit project?

Stichting Noordzeeboerderij coördineert de marktstudie naar de zeewiervalorisatie binnen het ValgOrize project, om een commercieel aantrekkelijke zeewierketen te versnellen en te ondersteunen. Hiervoor wordt de huidige zeewiermarkt, de potentiele zeewiermarkt en succesfactoren voor de algen-voedselmarkt geïdentificeerd. Aan de hand van de marktstudie stellen we een haalbaarheidsrapport samen.

Wat zijn de resultaten?

Eerste uitkomst van het project is een marktstudie naar de Europese zeewier voor voeding.

Laatste nieuwsbrief: ValgOrize nieuws juni 2020

Dit project past binnen onze prioriteiten…

Markten & toepassingen

Welke andere partijen zijn betrokken bij dit project?

VITO-Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (BE), Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NL), HZ University of Applied Sciences (NL), Zeewaar BV (NL), Texel Saline BV (NL), ULCO - Université du Littoral Côte d’Opale (FR), Université de Lille (FR), University of Greenwich (UK), Marine Biological Association of the United Kingdom (UK)

Financiering: €5.7 miljoen voor een periode 4 jaar
Fonds: Europese Unie | Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
Partners: 12 partners vanuit 4 verschillende EU-landen
Periode: 07/2018 – 03/2022 
Contact: Lotte 
Website: www.valgorize.eu