ValgOrize 

Waar gaat het project over?

Het vaststellen van smaak-, textuur-, kleur- en aromaprofielen van verschillende Nederlandse zeewieren en microalgen. Zo proberen we geschikte voedseltoepassingen van Nederlands zeewier, ook op basis van smaak.

Waarom is dit van belang?

Het eten van vlees heeft een grote impact op het klimaat, waardoor er in toenemende mate een verschuiving plaatsvindt naar een plantaardiger eetpatroon. De wereldbevolking groeit en daarmee ook de vraag naar voedsel, terwijl er tegelijkertijd een afname in landbouwgrond wordt verwacht. Beide fenomenen bieden kansen aan zeewier en microalgen als alternatief voor het (duurzaam) voeden van de groeiende wereldbevolking. Dat gebeurt ook al: de wereldwijde vraag naar zeewier groeit. Lokale zeewierproductie is een duurzamere methode dan importeren, echter moet de Nederlandse consument ook open staan voor het consumeren van (lokaal geteeld) zeewier. Dat is nu nog niet zo. In Nederland wordt zeewier nog niet gezien als toekomstige voedselbron. Om de consument te laten wennen aan lokale zeewieren, ontwikkelt het project ValgOrize smaak- en aromaprofielen van lokale zeewieren en microalgen die helpen bij de ontwikkeling van smaakvolle recepten en producten. Lokaal geproduceerd zeewier, als onderdeel van een plantaardiger dieet, voor een betere toekomst.

Wat zijn de doelstellingen?

  • Het ontwikkelen van analytische methoden om de veiligheid, kwaliteit en (smaak)profielen van zeewier vast te stellen
  • Ontwikkelen van een smaakpanel
  • Het opzetten van interdisciplinair open-source platform, waar kennis en onderzoek wordt gedeeld om zo zeewiercultivatie te stimuleren
  • Ontwikkelen van roadmap die weergeeft hoe op te schalen van pre-commercieel naar commerciële zeewiercultivatie

Wat is de rol van de Noordzeeboerderij in dit project?

De Stichting Noordzeeboerderij coördineert de marktstudie naar de zeewiervalorisatie binnen het ValgOrize project, om een commercieel aantrekkelijke zeewierketen te versnellen en te ondersteunen. Hiervoor wordt de huidige zeewiermarkt, de potentiele zeewiermarkt en succesfactoren voor de algen-voedselmarkt geïdentificeerd. Aan de hand van de marktstudie stellen we een haalbaarheidsrapport samen.

Wat zijn de resultaten?

Eerste uitkomst van het project is een marktstudie naar de Europese zeewier voor voeding.

Dit project past binnen onze prioriteiten…

Markten & toepassingen

Welke andere partijen zijn betrokken bij dit project?

VITO-Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (BE), Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NL), HZ University of Applied Sciences (NL), Zeewaar BV (NL), Texel Saline BV (NL), ULCO - Université du Littoral Côte d’Opale (FR), Université de Lille (FR), University of Greenwich (UK), Marine Biological Association of the United Kingdom (UK)

Financiering: €5.7 miljoen voor een periode 4 jaar
Fonds: Europese Unie | Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
Partners: 12 partners vanuit 4 verschillende EU-landen
Periode: 07/2018 – 03/2022 
Contact: Lotte 
Website: https://www.interreg2seas.eu/en/ValgOrize